UA-36062800-1

8 Ekim 2012 Pazartesi

Fenerbahçe İyi Gidiyor


     
     Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren golleri 13. dakikada Moussa Sow, 40 ve 59. dakikada Gökhan Gönül kaydetti. Mönchengladbach maçının 11'inden tek oyuncu farklıydı, o da dizindeki şişlik nedeniyle o maçta forma giyen Bekir'den formasını alan Yobo'ydu.
     Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, Fenerbahçe derbisinde, geçen haftaki Sivasspor maçının kadrosundan 1 değişiklik yaparak takımını sahaya sürdü. Sivasspor maçında oynayan Holosko'nun yerine Tomas Sivok'u oynattı.
     
      Öte yandan Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, bu sezon tüm lig maçlarında savunmanın solunda görev verdiği Uğur Boral'ı solaçıkta oynatırken, sol beke  de daha önce stoper oynayan Julien Escude'yi koydu. Bu da sezon başından beri dikkat çeken sol kanat sorununa, bir türlü çözüm bulamayan Samet Aybaba'nın Gökhan Gönül'ün kanadını tıkamak istediğini gösteriyordu. Uğur Boral'ı da Fenerbahçe karşısında Beşiktaş formasıyla Kadıköyde görmek içimde burukluk yarattı. Hep sevmişimdir Uğur'u..
     Maçtan önce sosyal medyada, Alex bahane edilerek Aykut Hoca ve Aziz Yıldırım'a karşı tepki oluşturma çabaları vardı. Hatta organize olan bu gruplardan biri maçtan önce Alex maskeleri dağıtmışlar, fakat maskeler içeri sokulmamış. Medya zaten Fenerbahçe'nin kaoslarından beslendiği, kaos olmadığında da kendi kendilerine Fenerbahçe'de kaos yaratmaya çalışmaktan başka bir şey yapılmayan, futbolun hemen hemen konuşulmadığı bir platform halini aldığından, Fenerbahçe'nin bugün de kazanması çok önemliydi. Futbolcuların bir önceki maçta ortaya koydukları mücadele azmi ve yardımlaşmalı oyunun sürüp sürmeyeceği büyük bir soru işaretiydi. Bu süreçte sırf yönetime karşı olduğundan, Alex krizinde, tepki koymaları muhtemeldi. Bu da hem Aykut Hoca'nın moralini bozacak, hem de futbolcuların arkasına saklanabilecekleri bir kriz ortamını diri tutacaktı.
       Bunu maç sonrası açıklamasında: ''Galatasaray'ın mağlubiyetleri gündeme gelmezken,biz yenildiğimizde olay oluyor. Bu da büyüklüğümüzü gösterir.'' diyen Kuyt'ın söylediklerinde de açıkça görebiliriz.
       Maça Fenerbahçe Mönchengladbach maçında olduğu gibi önde basmaya çalışarak başladı. Bu baskıda da elbette baskı yapabilen Sow, Cristian,Meireles,Caner ve Kuyt  5'lisi kritik önem taşıyordu. Top Beşiktaş'tayken genel olarak Mehmet Topal ile zaman zaman da  değişerek Cristian ve Meireles ile Fernandes'e yakın oynadı Fenerbahçe. Bu da Beşiktaş'ın tek yaratıcı oyuncusunu kitlemenin yeteceğini bilen Aykut Hoca'nın kritik hamlesiydi.
      Beşiktaş da Fenerbahçeliler'e yakın oynayarak etkinliklerini azaltmak, kazandıkları topları uzun oynayarak Almeida'yı topla buluşturmayı amaçlıyordu. Beşiktaş'ta Necip ve Veli önde basan Fenerbahçe'nin baskısını kırmak için büyük çaba sarf ediyorlardı.

      Fenerbahçe 13. dakikada Gökhan'ın güzel ortasını harika indiren Caner'in topunu , hepsinden güzel bir rövaşatayla ağlara yollayan Moussa Sow'un golüyle (1-0) öne geçti. Günlerdir Moussa Sow'un sahadaki yanlızlığı yüzünden etkisizliğini, oyuncuların yaklaşmasıyla çözmemiz gerektiğini düşünüyordum. Bu gol beni oldukça sevindirdi.Golden önce topu kapan Meireles'in,topu kaptıktan sonra attığı vücut çalımı da nefisti. Meireles buram buram kalite kokuyor.
    


  Bu golle Beşiktaş adına herşey çok daha zorlaşacaktı, çünkü geriden gelen takım olmak genellikle daha fazla yetenekli oyuncu gerektiren bir şeydir.Golden sonra  19'da sol çaprazdan Uğur'la pozisyon yakaladı Beşiktaş ama Uğur yakın mesafeden topu dışarı yolladı. Uğur hücum anlamında pek iyi bir performans koyamazken, soldan sürekli bindiren Gökhan Gönül'ün kulvarını kapatmak konusunda da oldukça başarısızdı. Gereksiz itirazdan bir de sarı kart görünce, rakip formayla görmekten dolayı yaşadığım üzüntüden tamamen sıyrıldım.

   Beşiktaş ilk yarıda bunun dışında ciddi bir pozisyon bulamazken, Fenerbahçe'de Kuyt'ın da sürekli baskısıyla bunalttığı Beşiktaş'ın sol kanadını koridor eden Gökhan Gönül, 40. dakikada Kuyt'la yaptığı ver-kaç sonrası topa iyi vurarak filelere yolladı. (2-0)İlk yarı bu şekilde sona erdi.
    İlk yarı adına Caner'in takıma dinamizm katmaya devam ettiğini, Cristian'ın temposunun Almanya deplasmanının altında göründüğünü, Kuyt'ın baskısıyla müthiş katkı yaparken, pas trafiğine iyi katkı veremediğini önemli notlar olarak düşebilirim.

    İkinci yarıya Samet Aybaba Escude ile Holosko'yu değiştirerek başladı. Bu değişiklikle sol beke bu kez Uğur Boral kaydırıldı. Beşiktaş'ta bu sezon planlamada bazı sıkıntılar olduğu açık. Televizyonda Julien Escude'nin sol bek oynayamayacağını söyleyen Samet Aybaba neden onu sol bek oynattı? İsmail Köybaşı sakatlandıktan sonra solaçık Uğur Boral'la da bu işin olmayacağı gayet açıkken neden bir sol bek transfer edilmedi,madem transfer olmayacak, o halde Tanju Kayhan neden kadroda düşünülmedi? Tanju Kayhan'ı beğenmiyor olabilirsiniz, o halde Emre Özkan'ı kadroda tutsaydınız. Her türlü sol bek oyuncusu olmayan Uğur ve Escude'den daha başarılı olurlardı. Bunları anlamak mümkün değil..
   
    Beşiktaş'ın orta sahasında koşan ve takıma dirilik anlamında büyük katkı yapan Veli, 52 ve 58. dakikalarda iki tane saçmasapan hareket yapıp,kendisini oyundan attırdı. 


   Atıldığı pozisyonun peşinden kullanılan serbest vuruşta, Cristian Caner'e çıkardı. Caner'in orta-şut karışımı vuruşuna son olarak, günün başarılı oyuncusu Gökhan Gönül vurdu ve skoru 3-0 a taşıdı.Bu arada 2. yarıda sol bekte bir kez daha değişiklik yapan Samet Aybaba bir diğer stoperi Ersan Gülüm'ü de denedi.
  
   
     Beşiktaş'ta yediği goller sonrası bir hayli sinirlenen kaleci Mcgregor'un gollerde yapabileceği bir şey yoktu. 


    Kalan bölümde Fenerbahçe rölantiye alıp, aktif dinlenme halinde oynadı. Son bölümde sakatlıktan çıkan Yobo'nun yerini Bekir, Mehmet Topal'ın yerini Selçuk alırken, Egemen'in bölgesine Mehmet Topal kaydırıldı.Böylece Mehmet Topal'ı mecbur kaldığında stoperde deneyeceğini de göstermiş oldu. Yine son bölümde oyuna giren Krasic'in uzaktan etkili şutu direkten geri geldi.
  Takımın mücadele azmi, bazı futbolcuların formunu yükseltmeye başlaması, Alex'in tatsız ayrılışı üzerine koparılan yaygaranın bir nebze olsun azalması, gelecek adına umut verici gelişmeler..
   Moussa Sow  maçtan sonra ,devre arasinda formasını neden verdiğini soran muhabire;  Attığım şut kafasına çarptı, ben de o kadına devre arasında formamı sana vereceğim dedim , sözümü tuttum'' diye konuştu ve kendisine olan sempatim daha da arttı.


Stat: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu
Hakemler: Özgür Yankaya, Tarık Ongun, Volkan Narinç 
Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Yobo (Dk. 69 Bekir İrtegün), Egemen Korkmaz (Dk. 83 Selçuk Şahin), Hasan Ali Kaldırım, Kuyt, Cristian, Meireles, Mehmet Topal, Caner Erkin, Sow (Dk. 70 Krasic)
Beşiktaş: McGregor, Hilbert, İbrahim Toraman, Sivok, Escude (Dk. 46 Holosko), Olcay Şahan, Necip Uysal (Dk. 65 Hasan Türk), Veli Kavlak, Fernandes, Uğur Boral (Dk. 56 Ersan Adem Gülüm), Almeida
Goller: Dk. 13 Sow, Dk. 40 ve Dk. 59 Gökhan Gönül (Fenerbahçe)
Kırmızı Kart: Dk. 58 Veli Kavlak (Beşiktaş)

Sarı Kartlar: Dk. 21 Uğur Boral, Dk. 58 İbrahim Toraman (Beşiktaş), Dk. 30 Hasan Ali Kaldırım, Dk. 44 Egemen Korkmaz, Dk. 61 Cristian, Dk. 85 Volkan Demirel, Dk. 90 Selçuk Şahin (Fenerbahçe)    
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder